Биографија

Перо Кованцалиев
1982 роден во Гевгелија, Р. Македонија
Живее и работи во Скопје,

Контакт:
perokovancaliev@gmail.com
https://issuu.com/perokovancaliev

Образование:
2006 Дипломира на УКИМ, Факултет за ликовни уметности – Скопје оддел – Вајарство
2018 Постдипломски студии на УКИМ, Факултет за ликовни уметности – Скопје оддел – Вајарство
Работи: Самостоен уметник – Скулптор, графички дизајнер, конзерватор и реставратор

Самостојни ликовни изложби:

2021 Проослетлување / Двајца привремени / Дом на култура “Кочо Рацин” Скопје 
2021 Политичка лиричност / Национална установа Музеј / Ликовна галерија АМАМ, Гевгелија
2020 Капиталистичка авантура / Дом на култура “Кочо Рацин” Скопје
2020 Ирационални бранови 2 / Фестивал „Бела Ноќ„ Скопје
2019 Ирационални бранови / Културен центар Пионерски дом, Гевгелија
2018 Човечност – изложба на тројца автори / Колектив Галерија, Скопје
2017 Живот како балон / НУ Музеј / Ликовна галерија АМАМ, Гевгелија
2017 365 кг. Живот / Национална установа Центар за култура „Марко Цепенков“, Прилеп
2015 Затегнатост на Празнината / НУ Музеј / Ликовна галерија АМАМ, Гевгелија
2014 Да или Не? / Национална установа Музеј / Ликовна галерија АМАМ, Гевгелија

Селектирани групни изложби:
2019 Скулптури на новото време / НУ Центар за култура “Трајко Прокопиев“ ,Куманово, Прилеп
2019 Уметноста напаѓа / фестивал / плоштад „Нова Југославија„ , Куманово
2019 Современа скулптура / ДЛУМ / МКЦ, Скопје
2017 Годишна изложба на ДЛУМ / Национална галерија на Македонија, Мала Станица, Скопје
2016 Трансформација на сликата / НУ Музеј на современа уметност / Загреб, Хрватска
2016 Индоктринација / мурал од 35 уметници / Младински културен центар МКЦ, Скопје
2016 Патување / Мала станица / НУ Мала Станица, Скопје
2015 Годишна изложба на ДЛУМ / Национална галерија на Македонија, Мала Станица, Скопје
2015 Скулптури на новото време, Куманово
2015 Годишна изложба на ДЛУМ / Национална галерија на Македонија, Мала Станица, Скопје
2014 Годишна изложба на ДЛУМ / Национална галерија на Македонија, Мала Станица, Скопје
2014 Експериментален цртеж / ДЛУМ , Прага, Чешка
2014 Паратиссима Скопје / Саем на современа уметност / Младински културен центар, Скопје
2014 Бош Фестивал / Гевгелија
2014 -2018 Годишни изложби на ММЦГ / Мултимедиа центар, Гевгелија
2014-2018 Годишни изложби на ДЛУГ / Друштвото на Ликовни уметници на Гевгелија

Член на:
2017 ИКОМ / Меѓународниот совет на музеи
2012 ДЛУМ / Друштво на ликовни уметници на Македонија
2007 МMЦГ / Мултимедиа центар Гевгелија
2005 ДЛУГ / Друштвото на Ликовни уметници на Гевгелија